Sitemizdeki veriler görsel amaçlıdır. Listelenen ürünlerin satışı yapılmamaktadır.

  • +90 533 825 78 78
  • support@giftcyprus.com

Lefkara Saat

20.00 TL
  • Stokta yok

Kıbrıs’ta toplumlararası çatışmaların başladığı 1963 yılı Aralık ayından sonra çok sayıda Kıbrıslı Türk, 100’den fazla köyden ayrılmak zorunda kalmıştı… 

1964 yılına kadar Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin karma olarak yaşadığı, Larnaka'ya bağlı Lefkara köyü de terk edilen köylerden biriydi. Kıbrıslı Türkeler, köylerini terk etmek zorunda kalmış ve yakınlardaki Geçitkale’ye (Köfünye) göçmen olarak gitmek zorunda kalmıştı. 

Yakın tarihte işte bu dramatik olaylara sahne olan Lefkara köyünde yapılan nakış işlerine verilen genel ad “Lefkara işi” dir. Venedikliler zamanında açılan nakış kursları ile başlayan Lefkara işleri, nakışların İtalyan 

tüccarları aracılığıyla İtalya'ya pazarlanmasıyla köyün en önemli geçim 

kaynağı haline gelmiştir. 

1481 yılında ressam Leonardo da Vinci'nin Lefkara'yı ziyaret ettiği ve Lefkara işi nakış ve dantelleri çok beğenerek Milano Katedrali'ne sergilenmek üzere götürdüğü söylenir.

Vinci’nin beğendiği söylenegelen ve ‘Potamos’ dizaynı olarak bilinen desen, 

bugün Kıbrıslı Rumlar tarafından dünyaya ‘Leonardo da Vinci dizaynı’ adıyla 

pazarlanmaktadır.

1571 sonrasında Anadolu'dan köye yerleşen Türk aileler, Lefkara işini Anadolu 

motifleri ile kaynaştırmaya başlamıştır. 1900'lerde ise Lefkara 

işleri artık Avrupa'ya, Fransa, Avusturya ve İsviçre'ye satılmaya başlanmıştır. 

Eski dönem fotoğrafları arasında Lefkara köyü sokaklarında, gün içinde evlerinin önünde toplu halde Lefkara işi yapan kadınları gösteren birçok fotoğraf bulunmaktadır.

'Esas İğne işi' denen tığla yapılan yastık başları, 'Goftili kare' ve 'Hurmalı kare' gibi

özel türleri olan Lefkara işleri görülmeye değer, küçük sanat eserleridir.

Bugün son derece turistik bir köy haline gelen Rum tarafındaki Lefkara'da eski mimari çok iyi korunmuştur ve bölgede Lefkara işi satan birçok dükkan vardır. Fiyatları 35-250 Euro arasında değişen Lefkara işleri turistleri köye çekmektedir. 

Lefkara işi Kıbrıs Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ve Larnaka Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalar sonucunda 2009 yılında UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü)’nun 'somut olmayan ve sözlü dünya kültür mirasları' listesine girmeye hak kazanmıştır. Listeye giren dünya kültür miraslarının üretimi ve tanıtımı için UNESCO fonlarından yararlanılıyor. Türkiye’den Meddahlık ve Mevlevi Sema Ayini'nin de bulunduğu listede, Kıbrıs ilk kez Lefkara işi ile yer alırken, bu gelişmenin Türk tarafında Lefkara işi yapanların sayısının artıracağı düşünülmektedir. Güney Kıbrıs’ın aksine Kuzey Kıbrıs’ta sürdürülen çabalara karşın bugüne dek El Sanatları Kooperatifi, Büyük Han’daki bazı dükkanlar ve birkaç otel dışında neredeyse hiçbir yerde Lefkara işleri düzeli olarak pazarlanamamış ve satışa çıkarılamamıştır. Karpaz bölgesindeki Çayırova köyündeki kadınların yaptığı Lefkara işleri de dahil el sanatları ürünlerinin satıldığı yeni bir mekanın açılmış olması bu anlamda sevindiricidir.